Algehele gemeenschap van goederen keert terug als keuzemogelijkheid bij trouwen.

De charme van de eenvoud van de algehele gemeenschap van goederen die we 180 jaar hadden keert na twee maanden weggeweest te zijn, binnenkort waarschijnlijk weer terug. Dat is afgesproken in het Regeerakkoord. Het op 26 februari aangekondigde wetsvoorstel geeft een nieuwe gemakkelijke toegang tot de oude algehele gemeenschap!

Minister Dekker – rechtsbescherming – heeft op 26 februari een wetswijziging van de op 1 januari ingevoerde Beperkte gemeenschap van goederen aangekondigd. De Christelijke partijen die al eerder twijfels hadden over de moeilijke beperkte gemeenschap willen de oude algehele gemeenschap weer makkelijk toegankelijk maken. Dat zou moeten door uiterlijk een dag voor het huwelijk of partnerschap bij de Ambtenaar van de Burgerlijke stand een verklaring in te dienen, waarbij men kiest voor de “oude” algehele gemeenschap van goederen. Dat stelsel heeft volgens de minister de “charme van de eenvoud”.

In vele gevallen zal de algehele gemeenschap volgens Hermus Notaris inderdaad voldoen aan de verwachtingen van jonggehuwden. Tenzij er sprake is van grote aangebrachte schulden, ondernemerssituaties of ongelijke aanbreng van geld in een gezamenlijk aangekochte woning.

Voor tweede huwelijken is de beperkte gemeenschap een oplossing en voor maatwerksituaties – zoals voor ondernemers en voor hen die ongelijk hebben ingelegd in een gezamenlijk aangekochte woning zijn huwelijkse voorwaarden de onvermijdelijke oplossing.

Wij ondersteunen dus de aangekondigde eenvoudige keuzemogelijkheid vooral voor jonggeliefden, maar menen wel dat iedere keuze uit het huwelijksgoederenregister moet kunnen blijken. Daar zit nog een weeffout in het voorstel Dekker en schuilt een gevaar, maar ook een fiscale mogelijkheid! Dat is willekeur en moet worden opgelost.

Immers, door de verklaring “het bonnetje” weg te gooien zonder dat de keuze geregistreerd wordt zou men naar buiten toe toch in de beperkte gemeenschap zijn gehuwd, waardoor men de verhaalsaansprakelijkheid voor andermans voorhuwelijkse schulden kan beperken. Als de kou dan uit de lucht is, en men op hoge leeftijd de voordelen van de algehele gemeenschap van goederen zou willen hebben, dan laat men eenvoudig het “bonnetje” -de verklaring – weer opduiken en wordt de helft van het vermogen van de een toegerekend aan de ander. Dat is fiscaal erg gunstig en bespaart erfbelasting.

Het nieuwe wetsvoorstel wordt aangehaald onder de naam: “Wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen” en verkeert nu in de consultatiefase.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s